Σκοπός και στόχοι του εργαστηρίου

Ο σκοπός της ίδρυσης του Εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας στα ευρύτερα επιστημονικά πεδία

  • Των ασύρματων – κινητών επικοινωνιών και δικτύων
  • Των πρωτόκολλων ασύρματων και κινητών επικοινωνιών
  • Των κεραιών, με τις εφαρμογές τους
  • Των μικροκυματικών διατάξεων και τις εφαρμογές τους
  • Την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα 
  • Τις φωτονικές διατάξεις
  • Τους φωτονικούς αισθητήρες και τους αισθητήρες οπτικών ινών
  • Τις διατάξεις και τα συστήματα οπτικών επικοινωνιών

καθώς και η παροχή υποστηρικτικού εργαστηριακού διδακτικού έργου τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών. Το Εργαστήριο Ασύρματων-Οπτικών Διατάξεων και Δικτύων Επικοινωνιών (Wireless-Optical Devices and Communication Networks – WaveComm) έχει ως αποστολή:

  1. Την ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας
  2. Την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των μελών ΔΕΠ
  3. Την δημιουργία σταθερών ερευνητικών πυρήνων
  4. Την συγκέντρωση εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο πλαίσιο ομάδων ερευνητών

Ειδικότερα, το Εργαστήριο έχει ως σκοπό:

  1. Την διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα γνωστικά αντικείμενα τα οποία καλύπτει το εργαστήριο με σκοπό την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και την ενίσχυση της γνώσης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πειραματικό-εφαρμοσμένο επίπεδο. Η δράση αυτή εξασφαλίζει την εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης και ως εκ τούτου αποτελεί την κύρια δραστηριότητα του Εργαστηρίου. Δείκτης της δραστηριότητας αυτής αποτελεί το πλήθος και η ποιότητα των δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης απήχησης.
  2. Τη συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής ερευνητικών εμπειριών και ενδιαφερόντων με άλλα ερευνητικά κέντρα και επιστημονικές ομάδες σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.  Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση αυτού του είδους των δράσεων πραγματοποιείται με γνώμονα την εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης, ενώ παράλληλα   αποτελούν την κύρια πηγή χρηματοδότησης του Εργαστηρίου.
  3. Την δημιουργία θεωρητικής, επιστημονικής και τεχνολογικής υποδομής για την αρτιότερη διδασκαλία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων τα οποία είναι σχετικά με τα ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
  4. Την ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας για μεταπτυχιακούς φοιτητές στο πλαίσιο των ερευνητικών αντικειμένων του Εργαστηρίου με σκοπό την πρόσβαση σε εξειδικευμένο εξοπλισμό, απαραίτητο τόσο για την διδασκαλία προηγμένων θεμάτων όσο και για την εκπόνηση πτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών.
  5. Την σύνδεση και κάθε μορφής συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, εφ’ όσον οι επιστημονικοί στόχοι τους συμπίπτουν ή αλληλοσυμπληρώνονται με αυτούς του Εργαστηρίου.
  6. Την παροχή εξειδικευμένου μελετητικού και συμβουλευτικού έργου προς τρίτους, με προτεραιότητα τους φορείς του δημόσιου τομέα και τους τομείς κοινής ωφέλειας. Οι δραστηριότητες αυτές προωθούν τόσο την διασύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με τις παραγωγικές μονάδες, όσο και την ωφελιμότητα του κοινωνικού συνόλου από την ανάπτυξη της έρευνας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα αποτελούν πηγή εσόδων με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και της ανάπτυξης του εργαστηρίου. 

Το αντικείμενο έρευνας του Εργαστηρίου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων όπως: ασύρματες και κινητές επικοινωνίες, κεραίες, ραδιοζεύξεις, ραντάρ, μικροκύματα, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, φωτονικές διατάξεις και δομές, αισθητήρες – διατάξεις και δίκτυα οπτικών ινών.

Τα ερευνητικά αυτά πεδία ομαδοποιούνται και οργανώνονται σε δύο ομάδες ερευνητικών αντικειμένων με γνώμονα τη συνάφεια των γνωστικών αντικείμενων των επιμέρους ερευνητικών πεδίων καθώς και την τρέχουσα ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα των μελών του εργαστηρίου.

Η ομάδα Ηλεκτρομαγνητικών Εφαρμογών ασχολείται με τις ευρύτερες εφαρμογές του ηλεκτρομαγνητισμού στις οποίες εντάσσονται τα μικροκύματα, οι κεραίες, η ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα και οι ασύρματες ζεύξεις. Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν το πεδίο ερευνητικής δραστηριότητας μέρους των μελών του WaveComm η οποία έχει αποφέρει την συμμετοχή σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα και έχει συσσωρεύσει ερευνητική εμπειρία και εξειδικευμένο ερευνητικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. 

Η ομάδα Φωτονικής και Οπτικών Επικοινωνιών ασχολείται με τις ευρύτερες εφαρμογές και τα στοιχεία φωτονικής με ειδικότερη εφαρμογή τους στις οπτικές ίνες.  Ειδικότερα η ομάδα ασχολείται με τα στοιχεία και τις διατάξεις δικτύων οπτικών ινών με την ανάπτυξη και τον χαρακτηρισμό αισθητήρων οπτικών ινών και με την μελέτη νέων δομών οπτικών πηγών laser. Τα αντικείμενα αυτά αντιμετωπίζονται τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης μοντέλων προσομοίωσης όσο και σε επίπεδο πειραματικής μελέτης.